St-Luc Labels & -Verpakking lost UV-Spitting problemen op met Apex rasterwalstechnologie

    

Het familiebedrijf, St-Luc Labels & Packaging heeft meer dan 200 werknemers, 3 fabrieken in 3 landen (België, Nederland en Frankrijk) en 25 drukmachines (6 flexo, 12 digitaal, 5 letterpress en 2 offset). Al meer dan 25 jaar richt St-Luc zich op de productie van verschillende verpakkingsproducten, zoals zelfklevende etiketten, krimpfolien, vouwkarton en flexibele verpakkingen. Onlangs ondervond St. Luc UV-spitting, een veel voorkomend probleem in de middels Flexodruk bedrukte Label industrie.

St-Luc had UV Spitting problemen welke werden veroorzaakt door de conventionele rasterwalsen op hun flexo drukmachine. Een aanzienlijk aantal productie-uren ging verloren aan het wisselen van rasterwalsen in een poging het probleem op te lossen. 

Spitting_1.jpg

Afbeelding: Op de positie van het rakelmes, wordt druk opgebouwd in de rastercel. Wanneer de wals passeert, wordt er inkt opgebouwd aan de achterzijde van het rakelmes. Na verloop van tijd wordt de inktopbouw zo groot, dat er inkt van het rakelmes op de drukplaat of op het substraat druppelt en dit verschijnsel heet Spitting. 

De oplossing die uiteindelijk de spittingproblemen letterlijk 'overnight' oploste,  was Apex' GTT laser gegraveerde rasterwalstechnologie. St-Luc begon met een proef op een van hun persen, en na goede resultaten van consistente HD Flexo-afdrukkwaliteit en winst in productietijd, werd besloten alle flexo drukmachines om te stellen naar de Apex GTT-technologie.

“Vanaf de eerste dag waren onze drukkers erg blij met de overstap naar de Apex GTT-technologie,” aldus Christophe Vossaert, Business Development Manager van St-Luc Labels & Packaging. “Nadat de GTT-walsen aanvankelijk als een test in een van onze drukmachines waren geïntegreerd, vochten de operators onderling om aan deze machine te mogen werken, hetgeen het beste bewijs is om een verbetering aan te tonen. Kort daarna hebben we besloten om al onze flexo drukmachines om te stellen naar GTT en we zijn zeer tevreden over de consistentie in drukkwaliteit!”

Spitting_3.jpg

Afbeelding: Op de positie van het rakelmes is geen drukopbouw, omdat de inkt vrij kan bewegen/vloeien in de kanalen. Daardoor bouwt de inkt zich ook niet op aan de achterzijde van het rakelmes. Omdat er geen inktopbouw plaatsvindt, zal ook geen overmatige inkt op de drukplaat of het substraat druppelen. Het spitting probleem is opgelost!

Wat is het verschil met de GTT-rasterwals technologie?

Naast het feit dat UV-spitting wordt opgelost, heeft GTT drie basisvoordelen ten opzichte van andere rasterwals graveringen:  

  1. Het zorgt voor een hoge herhaalbaarheid in de productie - van wals tot wals, en van maand tot maand.
  2. GTT vermindert clichéslijtage aanzienlijk. En het biedt een beter controleerbare druk performance en garandeert een druk consistentie van meer dan 100.000 meter.
  3. GTT is bij uitstek de technologie om in te zetten voor HD Flexo en fixed palette drukwerk van vier tot zeven kleuren, vanwege de consistentie gedurende de hele levensduur van de wals.

Vraag uw lokale Apex rasterwals-vertegenwoordiger voor advies als u ook last heeft van UV-spitting.

1268736546-st-luc logo groter.jpg

 

Voor meer informatie over het portfolio van St-Luc Labels & Packaging: www.stluc.be

 

About The Author

Jeanine Graat is the Marketing Manager for Apex Europe, specializing in cooperative marketing strategies and is an 18 year veteran of the anilox industry.