Hoe een nieuwe kijk op rasterwalsen de productiviteit verhoogt bij Uniflex

    

Het leveren van de hoogste kwaliteit in flexografie staat bij Uniflex aan de basis van het succes van het bedrijf. Opgericht in 1996 en gevestigd in Minsk (Wit-Rusland) is Uniflex uitgegroeid tot een van de grootste producenten van flexibele verpakkingen in het GOS en Oost-Europa. Altijd op zoek naar manieren om de prestaties verder te verbeteren, besloot het bedrijf kortgeleden over te stappen op rasterwalsen van Apex: “GTT (raster)walsen stellen ons in staat de persen op topsnelheid te laten produceren, omdat ze ook dan onverminderd voor een stabiele en gelijkmatige inktoverdracht zorgen.”

De moderne productiefaciliteiten van Uniflex beslaan in Minsk zo’n 17.400 vierkante meter. Daar draagt een team van goedgeschoolde, vakkundige en ervaren professionals zorg voor het complete productieproces, van het ontwerp van een verpakking tot en met het complete eindproduct. Met innovatieve oplossingen voor labels en verpakkingen bedient Uniflex onder andere de chemische, cosmetische en voedingsmiddelenindustrie – met name in Rusland, maar ook steeds vaker in West-Europa. 

Met meer dan 40 productiemachines, variërend van breedbaan flexopersen tot digitale printsystemen en lamineerapparatuur, wordt een breed scala aan flexibele verpakkingen vervaardigd zoals vacuümzakken, stazakken en sachets, maar ook zelfklevende etiketten. Uniflex kan tot maximaal 10 kleuren drukken op vrijwel iedere kunststof film (polypropyleen, polyethyleentereftalaat (PET), polyethyleen, folies) van 12 tot 200 micron.

Toonaangevend in flexo technologie

De kwaliteit en functionaliteit van de flexibele verpakkingen die Uniflex creëert en produceert worden niet alleen door haar klanten zeer gewaardeerd; ze mogen ook op internationale erkenning rekenen bij de uitreiking van vakprijzen zoals de FlexoTech Supreme Award en de EFIA Print Awards in het Verenigd Koninkrijk, en de PART Awards in Rusland.

Om dit niveau van perfectie te kunnen handhaven, investeert Uniflex voortdurend in geavanceerde flexo technologie: HD Flexo en Full HD Flexo om uiterst gedetailleerde beeldreproducties mogelijk te maken, MultiColor om het kleurenspectrum te vergoten, en MetalFlex om metallic-effecten te simuleren op labels en verpakkingen.

Een consistente inktoverdracht…

Het streven om de productiviteit verder te verhogen zonder de hoge kwaliteitsstandaard in gevaar te brengen, stelde de specialisten bij Uniflex voor een uitdaging: hoe garandeer je een consistente en uniforme inkt-tot-drukplaat overdracht bij hoge productiesnelheden? Omdat de rasterwalsen die Uniflex gebruikte een volume-variatie tussen identieke walsen van soms wel 5 tot 10 procent vertoonden, besloot Uniflex een beroep te doen op de expertise van Apex op dit gebied.

Kris Sentek (l.) of Apex congratulates Eugin Lungin of UniFlex
Afb: Kris Sentek (l.) van Apex feliciteert Eugin Lungin van Uniflex met de resultaten

Eugin Lungin, de technisch directeur van Uniflex, herinnert zich nog goed de verbazing bij het team toen de eerste test van start ging: “Onmiddellijk na het opstarten van de pers, nu uitgerust met UltraCell+ (UCP) rasterwalsen van Apex, produceerden we al topkwaliteit – nog zonder dat we iets aan de pers moesten bijstellen of veranderen. De rasterwalsen zorgden voor een uiterst consistente en nauwkeurige inktoverdracht.”

…bij elke snelheid

Na deze succesvolle eerste ervaring met Apex rasterwalsen, ging Uniflex een stap verder door ook de volledige serie (XS, S, M, L en XL) van de Apex GTT walsen te testen. Deze walsen zijn voorzien van de gepatenteerde Open Slalom Inktkanaal structuur. “GTT walsen zorgen ervoor dat we beschikken over uiterst gelijkmatige inktlagen en een zeer constante inktoverdracht, ongeacht de snelheid van de pers. Het inktvolume dat naar de drukplaat wordt overgedragen blijft stabiel, zelfs als onze persen op topsnelheden van 350 tot 380 meter per minuut draaien”, constateert Lungin. “Bovendien vermijden we met de GTT S en SX walsen ongewenste moiré-effecten, een veelvoorkomend probleem bij conventionele 60° anilox rasterwalsen.”

De overstap van Uniflex naar Apex UlraCell Plus (60° hexagonaal) rasterwalsen zorgt voor een verbeterde consistentie tijdens de productie, omdat rasterwalsen met identieke inktvolumes het handhaven van de hoge kwaliteitsstandaard aanzienlijk vereenvoudigen. Door ook de complete serie GTT walsen in gebruik te nemen is Uniflex bovendien in staat om de persen op topsnelheid te laten draaien, waardoor de productiviteit toeneemt. Eugen Lungin besluit: “Wij zijn van mening dat de rasterwalsen van Apex de beste zijn die we ooit hebben gebruikt. We zullen onze samenwerking dan ook zeker voortzetten.”

 Bent u op zoek naar consistente inktoverdracht, zelfs als uw pers op topsnelheid draait? Bezoek dan onze website of neem vandaag nog contact op met Apex.

About The Author

Jeanine Graat is the Marketing Manager for Apex Europe, specializing in cooperative marketing strategies and is an 18 year veteran of the anilox industry.