Apex sluit met Smart Anilox aan op ‘talk to me’-platform van MPS

    

Met ‘automatisering’ als een van de belangrijkste thema’s van Labelexpo Europe vormt deze vakbeurs voor Apex International het ideale podium om haar Smart Anilox te presenteren. Deze met een RFID-chip uitgeruste rasterwals speelt een belangrijke rol in het connectiviteitsplatform ‘talk to me’. Dat platform, ontwikkeld door persenbouwer MPS, stelt drukpersen in staat rechtstreeks te communiceren met een Management Informatie Systeem (MIS). Op die manier kunnen allerlei productieprocessen, van prepress tot drukken en afwerking, verder worden geautomatiseerd.

Apex International staat wereldwijd bekend om haar innovatieve benadering van het flexo drukproces. Met de ontwikkeling van de GTT rasterwalsen met de gepatenteerde Open-Slalom Inktkanaal geometrie slaagde Apex erin de inktoverdracht van rasterwals naar plaat opnieuw uit te vinden. Daarmee is een consistent drukresultaat gegarandeerd terwijl de productiviteit toeneemt. “Door de rasterwals nu te voorzien van een RFID-chip bieden we onze gebruikers de mogelijkheid een hoger niveau van procescontrole te bereiken”, stelt Remco Snik, manager R&D bij Apex International. “De samenwerking met MPS – al meer dan 20 jaar een van onze technologiepartners – en hun baanbrekende connectiviteitstechnologie, betekent dat we drukkerijen nog beter helpen efficiënter en productiever te opereren.”

MPS-Apex-1.jpg

Beeld: Remco Snik (Apex) demonstreert de RFID scanner aan Bert van den Brink (MPS) en Hans Poortinga (MPS, staand)

Alle stappen koppelen

Bert van de Brink, medeoprichter en technisch directeur van MPS, legt uit waarom ‘talk to me’ een doorbraak betekent voor de integratie van software en machines in grafische productieomgevingen: “We willen elke stap in het productieproces koppelen aan het MIS, zodat er een constante stroom aan informatie ontstaat die real time beschikbaar is. Drukkerijen kunnen daarmee hun processen beter beheren en op die manier hun rendabiliteit optimaliseren.”

Open connectiviteitsplatform

De basis voor het connectiviteitsplatform werd twee jaar geleden gelegd toen MPS haar eerste hybride flexo/inkjet labelpers introduceerde, vertelt Hans Poortinga, manager Technology & Expertise Center MPS: “We maken gebruik van die ervaring om nu al onze conventionele druktechnologieën ook op een digitale manier te benaderen.” Dankzij het gebruik van industriestandaarden zoals JDF, biedt ‘talk to me’ een open platform: “Het initiatief blijft zich voortdurend verder ontwikkelen en het staat open voor andere partners en hun automatiseringsoplossingen.”

RFID-technologie

Na een eerste testinstallatie van een met ‘talk to me’ uitgeruste pers bij een Duitse drukkerij, is het connectiviteitsplatform nu klaar voor de live demonstratie tijdens Labelexpo Europe. Samen met partners CERM en Labeltraxx (MIS), Esko (color management en workflow) en AVT (kwaliteitsinspectie), presenteert Apex er de Smart Anilox. Remco Snik: “Acht jaar geleden spraken we al over de mogelijkheden van RFID-technologie. Maar pas nu we werkelijk met deze partners samenwerken op een breed platform, zal deze techniek ook echt van toegevoegde waarde kunnen zijn voor drukkerijen.”

Smart Anilox en MIS

Apex-RFID_Chip.jpg

De RFID-chip in de rasterwals zal statische productinformatie bevatten waarmee drukkers snel en eenvoudig de juiste aniloxrol kunnen lokaliseren voor gebruik in de pers. Tegelijkertijd zal de chip tijdens elke drukorder actuele informatie opslaan en verversen (over de looptijd, snelheid, kleur, enzovoort). “De data van de Smart Anilox worden in het MIS geïntegreerd. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om bij de orderplanning op verschillende persen rekening te houden met de beschikbaarheid van de gewenste rasterwalsen. Inrichttijden kunnen worden verkort, omdat de pers automatisch de rasterwalsen zal herkennen en daar de voorinstellingen direct op kan aanpassen. Het systeem is bovendien in staat om informatie terug te koppelen zodat er tijdig preventief onderhoud aan de rasterwalsen kan worden gepleegd”, vertelt Snik. “We zijn ervan overtuigd dat onze klanten en partners nog veel meer toepassingsmogelijkheden zullen ontdekken om nieuwe voordelen te behalen.”

Bert van den Brink, Hans Poortinga en Remco Snik zijn blij dat het ‘talk to me’ platform nu live gaat: “Automatisering en digitalisering worden steeds belangrijker voor onze industrie. Samen nemen we nu het voortouw en helpen we drukkerijen en converters hun complete productieomgeving zo efficiënt mogelijk te maken.”

MPS-Apex-2.jpg

Beeld: Bert van den Brink (technisch directeur MPS) en Jeanine Graat (Global Marketing Manager Apex): “Dit strategische partnerschap tussen toonaangevende bedrijven is van groot belang voor het innovatief vermogen in de flexo industrie.”

About The Author

Jeanine Graat is the Marketing Manager for Apex Europe, specializing in cooperative marketing strategies and is an 18 year veteran of the anilox industry.