Apex International biedt antwoord op trends tijdens Labelexpo Europe

    

Labelexpo Europe 2017 beleefde in Brussel haar grootste editie ooit, met negen volledig gevulde beurshallen – daarmee 12% groter dan in 2015 – en 37.742 bezoekers (een plus van 5,6%). Apex International verwelkomde het publiek in haar Knowledge Center in Hal 11, vlakbij de Automation Arena van Labelexpo, en speelde daar goed in op de belangrijkste trends die de beursvloer beheersten.”

Labels blijven centraal staan op Labelexpo Europe, maar de organisatoren benadrukten eind september ook dat de beurs de nodige aandacht wil besteden aan de diversificatie van de markt richting het bedrukken van flexibele verpakkingen. En terwijl de inkjettechnologie tijdens deze aflevering van het tweejaarlijkse evenement werkelijk een doorbraak beleefde, waren er ook de nieuwste hybride persen te zien bij de leveranciers van conventionele persenbouwers. Zij demonstreerden bovendien dat de flexo-techniek zich nog altijd ontwikkelt met meer automatisering, nieuwe mogelijkheden voor verpakkingen en grotere efficiëntie bij de productie van kleinere oplages.

ApexLabelexpo.jpgDe Automation Arena beleefde in Brussel zijn première: Labelexpo toonde er de laatste stand van zaken op het gebied van geautomatiseerde label- en verpakkingsproducties: “Nu het fenomeen ‘Industrie 4.0’ ook in de labelindustrie werkelijkheid wordt, liet  men in de Automation Arena compleet geautomatiseerde workflows zien, van orderaanvraag en prepress tot afwerking en facturering.”

 

Apex maakt innovatie mogelijk

Apex International staat in de industrie bekend om haar innovatieve benadering van de flexo-technologie. Labelexpo Europe vormde dan ook het perfecte podium om aan het wereldwijde publiek te tonen hoe Apex antwoord biedt op de belangrijkste trends in de industrie.

  • Automatisering op een hoger niveau: Smart Anilox

Apex-RFID_Chip.jpgMet de introductie van een met RFID uitgeruste rasterwals stelt Apex haar gebruikers in staat een nieuw niveau in automatisering en procescontrole te bereiken. Remco Snik, bij Apex verantwoordelijk voor R&D, legt uit: “Deze ‘Smart Anilox’ kan volledig automatisch informatie uitwisselen met intelligente systemen. De data van de Smart Anilox worden geïntegreerd in het Management Informatie Systeem (MIS) en dat maakt bijvoorbeeld het plannen van orders op verschillende persen veel eenvoudiger. Ook de inrichttijden worden hiermee aanzienlijk gereduceerd. Het systeem kan bovendien zelf aangeven wanneer een rasterwals aan preventief onderhoud toe is – en ook dat bespaart tijd en geld.”

“Door samen te werken met persenfabrikant MPS – al meer dan 20 jaar een van onze technologiepartners – en haar revolutionaire ‘talk to me’ connectiviteitsplatform, laat Apex opnieuw zien dat het drukkerijen helpt bij het verhogen van de efficiëntie en productiviteit.”

  • UV inkten: nieuwe mogelijkheden voor verpakkingen

Tijdens Labelexpo werd FoodSafeUV gepresenteerd, een nieuw industrie-breed initiatief dat de veilige toepassingsmogelijkheden van UV inkten en vernissen promoot bij het bedrukken van verpakkingen die in indirect contact komen met voedingsmiddelen. Volgens de initiatiefnemers levert UV nieuwe kansen op bij de productie van flexibele verpakkingen in kleine oplages. Ook zijn er met UV voordelen te behalen bij het inline veredelen van verpakkingen. Bovendien wordt het milieu er minder door belast.

Naast deze kansen en voordelen staan UV-inkten echter ook bekend om de drukproblemen die ze kunnen veroorzaken, zoals ink spitting, vanwege hun hoge viscositeit. Apex is erin geslaagd een unieke oplossing te ontwikkelen die deze problemen met UV-inkten voorkomt, door met haar gepatenteerde GTT Open-Slalom Inktkanaal geometrie de inktoverdracht van de rasterwals naar de plaat opnieuw uit te vinden.

  • Bellissima: kwaliteit en efficiëntie in flexo

LabelExpo_Signing_ABEFGH2.jpgHet verbeteren van zowel de kwaliteit als de efficiënte in flexo is belangrijk voor Apex. Daarom ondersteunt het actief de ontwikkeling van het drukken met een ‘fixed palette’. Ook is Apex lid van het REVO-project, dat streeft naar het digitaal standaardiseren en automatiseren van het volledige flexo-proces, zoals dat tijdens Labelexpo bijvoorbeeld op de stand van Bobst werd gedemonstreerd.

In Brussel zette Apex haar inspanningen op dit gebied nog eens kracht bij door de oprichting van Aniken Graphics International bekend te maken, een joint-venture met de Britse prepress-experts van Hamillroad Software. Samen gaan ze Bellissima, een digitaal gemoduleerde rastertechnologie, introduceren op de flexomarkt. Nick Harvey, directeur van Aniken, legt het belang van het nieuwe partnerschap uit: “De Bellissima rastertechnologie is ontwikkeld en geperfectioneerd met gebruikmaking van onze GTT rasterwalsen. Hierdoor kunnen onze klanten drukresultaten behalen die de kwaliteit van diepdruk en offset overtreffen, tegen een fractie van de kosten. Op die manier blijven ze de concurrentie een slag voor, met name bij de productie van kleine oplages.” Het partnerschap zorgt er ook voor dat Apex International nu wereldwijd optreedt als distributeur van Bellissima. Voor meer informatie: www.bellissimadms.com

About The Author

Jeanine Graat is the Marketing Manager for Apex Europe, specializing in cooperative marketing strategies and is an 18 year veteran of the anilox industry.