3 tips ter voorkoming van UV Inkt Spitting!

    

UV inkt wordt beschouwd als de meest gebruikte inkten in de Narrow Web industrie, voor een goede reden. Drukresultaten met UV inkten zijn aanzienlijk beter dan wanneer water- of solventgedragen inkten worden gebruikt. Echter, het gebruik van UV inkt komt niet zonder uitdagingen. Bij verre de grootste uitdaging is het ontstaan van spitting.

Er bestaan diverse theorieën over waarom spitting wel ontstaat bij UV inkt en niet wanneer water- of solventgedragen inkten worden gebruikt. Doorgaans spreken deze theorieen over de hogere viscositeit van UV-inkten in vergelijking tot water of oplosmiddel en de gevolgen daarvan voor het rakel. Door de hogere viscositeit kan het rakelmes net genoeg "bewegen", waardoor er meer inkt wordt doorgelaten dan is bedoeld. Andere theorieën suggereren dat het type rastercel dat wordt gebruikt, de viscositeit, de machine snelheid en de rakelspecificaties allemaal een rol spelen. Desalniettemin kan het resultaat desastreus zijn, met name bij hoge snelheden, waardoor machine stilstand ontstaat wat resulteert in hogere productie kosten!

Waarom spitting optreedt is dus nog een onderwerp van discussie, echter, dat de relatie tussen rakelmes en rasterwalsen de kern van het probleem is, is vrijwel zeker. Als spitting in uw drukkerij een uitdaging vormt, probeert u dan deze tips eens voor betere resultaten:

 1. Een stijver/steviger rakelmes kan verhinderen dat overtollige inkt onder het rakelmes door kan komen en wordt overgedragen op de drukplaat en het substraat.
  Testen tonen aan dat een dikker/steviger rakelmes UV spitting vermindert, omdat deze bestand is tegen de hogere viscositeit (aquaplaning) en een overschot aan inkt niet zal worden overgedragen aan de rasterwals.
 2. Probeer een rasterwals met CLX 30° gravering/cellen en openingen
  De inkt kan bewegen door de openingen in de rasterwals-celwanden en zo wordt voorkomen  dat inkt wordt opgebouwd op de achterkant van het rakelmes. (Situatie 1a). 

  Een waarschuwing is op zijn plaats: Deze oplossing werkt slechts tijdelijk. Omdat de wals na verloop van tijd zal slijten, zullen de openingen kleiner worden en uiteindelijk verdwijnen. Dus na verloop van tijd zul je dezelfde situatie krijgen als bij de conventionele 60° gesloten rasterwals. Inkt wordt opgebouwd aan de achterkant van het rakelmes (situatie 1b). 
  Spitting_2.jpg
 3. Probeer GTT doseerwalsen met kanaal-graveringen

Er wordt geen druk opgebouwd bij het rakelmes omdat de inkt vrij kan bewegen door de GTT kanalen. Wat als groot voordeel heeft dat geen inkt wordt opgebouwd op de achterkant van het rakelmes en daardoor vallen er geen inktdruppels van het rakel op de flexo drukplaat of het substraat.

Spitting_3.jpg

About The Author

Doug Jones is Vice President of Global Marketing at Apex International, the world’s largest manufacturer of anilox and meter products with 7 locations on 4 continents and sales offices covering over 80 countries. He holds a bachelors degree in Communications from Penn State and a Masters of Business Administration. He lives in Sewickely, Pennsylvania USA